mercredi 15 avril 2020

Confinement week 5 van 8

Op paasmaandag was Emmanuel Macron om 20u02 op TV voor een toespraak. Om twee over acht? Ja, want om acht uur wordt er elke avond geklapt in heel Frankrijk voor het personeel van de gezondheidszorg. Ik verwachtte veel van deze toespraak. Want ik had veel veel vragen. Wanneer? Hoe? Wie? Hoe lang nog? Waar? Dit alles over Frankrijks meest populaire woord van afgelopen dagen: déconfinement. Oftewel het einde van de lockdown. We zaten dus met heel het gezin voor de buis, wachtend op de Messias.

Huisarrest
Mijn verwachtingen bleken veel te hoog. We kregen alleen antwoord op de vraag wanneer. Op 11 mei wordt er gestart met de déconfinement. En we waren met zijn allen nog wel zo braaf geweest. Toch vier weken huisarrest erbij. Maar hoe, wie en waar we weer de straat op mogen is nog niet bekend. Alleen de datum is bekend, de rest moet nog ingevuld worden. Plannen maken zit er niet in.

Geleidelijk naar school
De bedoeling is dat de scholen, lager en voortgezet, geleidelijk weer open gaan. Zodat de ouders weer kunnen werken en de economie weer van start kan. Maar hoe? Dat is nog volstrekt onduidelijk. Met mondkapjes voor alle kinderen? Halve klassen? Parttime school? Sommige regio's wel, andere niet? Geteste kinderen met gesteste leerkrachten? De vakbonden schreeuwden direct schandaal. Facebook ook. Meerdere ministers verduidelijkten direct dat 11 mei een streefdatum is en dat de regels in overleg vastgesteld moeten worden.

Geleidelijk aan het werk
De niet thuiswerkenden moeten vanaf 11 mei ook weer aan de slag. Behalve de horeca, bioscopen, festivals en evenementen. Die mogen eventueel half juli weer open. Het wordt nog een heel gepuzzel om het geleidelijk van de scholen in de pas te laten lopen met het geleidelijk van de banen van de ouders. En met de productie van mondkapjes en covidtesten.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire